Historiaa tekstinä ja kuvina

CD-LEVY Kangasalan Mieslaulajat ry 2016
Vuosien varrelta näyttely Kangasalan kirjastossa 11.04.2015
Vuosien varrelta näyttely Kangasalan kirjastossa 11.04.2015
Kasngasalan Mieslaulajat 1955
Kangasalan Mieslaulajat 50 vuotta (1995) Julkaisu
KANGASALAN MIESLAULAJAT 50V
1995
Kangasalan Mieslaulajat Virossa
Viron matka ohjelma
Joulukonsertti 15.12.2018, johtajana Jussi Tamminen, solistivieraana Juha Uusitalo ja säestys/sello Jukka Heroja

Miesten voimalla laulaen - pätkiä historian lehdiltä

 Kaikki harrastusmuodothan lähtevät käyntiin innokkaista asiain harrastajista. Näin se käynnistyi myös Kangasalan Mieslaulajien perustaminen.

 

 Sotien päätyttyä erilaiset harrastukset herätettiin uudelleen toimintaan. Tässä rytäkässä lausuttiin myös Kangasalan Mieslaulajat ry:n syntysanat. Kuoro perustettiin tusinan miehen voimin Kangasalan Pirtillä 22.8.1945. Harjoitukset aloitettiin välittömästi perustamispäätöksen jälkeen. Ensimmäinen esiintyminen oli Yhteiskoululla Sibelius -juhlassa jo 8.12.1945. Oma konsertti pidettiin kuoron taiteellisen johtajan, musiikkiluutnantti Urpo Summasen johdolla seuraavan vuoden huhtikuussa, siis runsaan puolen vuoden kuluttua kuoron perustamisesta!

 

 Alkutaipaleen kohokohtiin lukeutui 24.4.1947 Yhteiskoululla järjestetty konsertti, johon solistiksi oli saatu tunnettu oopperalaulaja Kalle Ruusunen. Kuoron perinteisten joulukonserttien solisteina ovat esiintyneet myöskin muut nimekkäät laulutaiteilijat, joista mainittakoon Jaakko Ryhänen, Hanna Kronqvist, Inga Sulin, Jyri Lahtinen,Jorma Vuopio  ynnä muut.

 

 Mieskuorolla oli jo alkuaikoina runsaasti esiintymisiä, joita kuvannee vaikkapa vuoden 1948 syyskauden toimintakertomuksen mittava luettelo; Raittiusjuhla Pirtillä, konserttimatka Sahalahdelle Kangasalan musiikin ystävien orkesterin kanssa, saman ohjelman esittäminen Pikonlinnassa, Yrittäjien juhla Manttaalitalolla ja toisen kerran Pirtillä, useat syntymäpäiväjuhlat ja vielä harjakaisina omat hauskat pikkujoulukekkerit, jossa kuorolaisten daamit olivat lauluilla hellittävinä. Esiintymiset näyttävän noudattelevan pääpiirteittäin samoja linjoja vielä nykyisinkin. Yksi perinteinen kuorotapahtuma on vuosittainen joulukonserttimme Kangasalan kirkossa.

 

 Keväällä 2009 kuoromme lauloi Kesäpäivä Kangasalla -laulun SULASOL -Pirkanmaan piirin tuottamalle Laulava Pirkanmaa -äänilevylle, jolla on kaikkiaan 17:n jäsenkuoron esitykset.

 

 Kuoro on voinut palvella kuulijoitaan myös pienryhminä; kvartetteina ja hieman isompinakin kokoonpanoina. Kuorossa oli alusta alkaen nelisenkymmentä miestä, eli samanlainen vahvuus kuin mikä kuorossa on vuonna 2009.

 

 Viime aikoina on virinnyt yhteistoimintaa muun muassa paikkakunnan muiden kuorojen ja soittokunnan kanssa.

 

Kaikkea sattuu

 

 Kuorotaipaleella on sattunut lukemattomia mieliin jääneitä tapahtumia. Vuonna 1946 Pirtinmäellä kajautettujen vappulaulujen jälkeen kuoro kävi tervehtimässä sairastunutta johtajaansa Urpo Summasta. Matkalla nykyiselle Toivontielle kuoro lauloi "Kaikukoon nyt laulu maamme". Eräässä lehdessä otsikoitiin, että Kangasalla oli Vappuna fasistinen mielenosoitus kun miesjoukko marssi muodostelmassa kylällä ja lauloi "Kytisalmen aukeilla mailla".

 

 Samana vuonna erääseen juhlatilaisuuteen tuli miesjoukko, joka aikoi tyhjentää talon. Paikalla ollut Osmo Larja vaihtoi roolinsa laulajaveljestä vallesmanniksi ja rähinöitsijät tuomittiin käräjillä sakkoihin. Kuorolaiset häätivät käsirysyn ja tappelun tuoksinassa kutsumattomat häiriköt tiehensä.

 

 Järkyttävin tapaus sattui 18.12.1955 kuoron 10 -vuotisjuhlien viimeistelyharjoituksissa, kun kuoron ensimmäinen johtaja Urpo Summanen menehtyi sydänkohtaukseen. Tapahtuman vuoksi juhlakonsertti siirrettiin pidettäväksi seuraavana keväänä.

 

Matkoja

 

 Myös esiintymismatkailu on liittynyt osana kuoron toimintaan. Kyläilemässä on käyty Ruotsissa (1977), Tanskassa, Virossa ja Saksassa, missä vierailimme vuonna 2005  ja 2011 Kangasalan ystäväkaupungin Zulpichin mieskuoron vieraana. Kuorojen yhteistoimintaa lujitettiin vielä 2007 kun Zulpichin kuoro teki vastavierailun Kangasalle. Linzissä Itävallassa 3-7 06.2015

 

 Kotimassa on osallistuttu useita kertoja SULASOLin laulujuhlille ja pidetty vireillä yhteyksiä muihin kuoroihin ja orkestereihin. Tampere-talossa Leevi Madetoja kilpailussa 18.04.2015.

 

Kuoron tunnukset

 

 Kuorolla on oma lippu, kuoro- ja ansiomerkit. Pöytäviirin suunnittelukilpailun voitti vuonna 1974 Matti Marttinen. Sama tunnus on kuoron lipussa ja kuoromerkeissä. Oma lippu juhlisti esiintymistä ensimmäisen kerran vuonna 1995 kuoron 50 -vuotisjuhlakonsertissa.

 

Kuoro ei ole kuoro ilman taiteellista johtajaa

 

 Mieslaulajilla on ollut tehtävänsä hyvin osaavia, taitavia kuoronjohtajia. Tämän meriittilistan aloitti Urpo Summanen (1945 - 1950). Hänen jälkeensä taiteellisina johtajina ovat toimineet Aarno Salmela (1950 - 1952), Tauno Heiliö (1952 - 1954), Toivo Pekkanen (1954 - 1958), Otto Pihlajamäki (1958 - 1985), Terho Taipalinen (1985 - 1996), Olli-Taavetti Kankkunen (1996 - 2005), Sari Oksavuori (2005-2006), Aila Piiparinen (2006-2008), Marjo Riihimäki (2008-2011), syksy  2011 ja 2012 kevät  Outi Kotilainen.  Syksystä 2012  aloitti JussiTamminen ja  jatkuu edelleen.

 

Yhdistystoiminta

 

 Kuoron yhdistystoimintaa hoitaa käytännössä sen hallitus.

 

 Kuoron puheenjohtajina ovat toimineet, Osmo Larja, Tauno Salmi, Urpo Kilpiö, Väinö Hietala, Heikki Lappalainen, Jussi Laakso, Erkki Pihlajamäki, Kauko Kimmel, Yrjö Muhonen, Aarno Nurminen, Tuomo Nisula, Pekka Nieminen , Hannu Eskola,  Kalevi Tikkinen, Pekka Toukola, 2024 aloitti Ilkka Niskanen

 

 

Muuta toimintaa

 

 Kuoron taipaleelle on kuulunut laulannan lisäksi myös muuta toimintaa. Keväisin on käyty istuttamassa puuntaimia, joskus on pistetty pystyyn vaikkapa huutokauppa. Virkistäviä saunailtoja on pidetty syksyin - keväin ja lauleskeltu näinä iltoina kylpypaikan tarjonneiden yhteisöjen asiakkaille ja henkilökunnalle.

 

 Laulajat ovat vuosikymmenten saatossa sitoutuneet harrastukseensa hyvin. Huomionarvoista on se, että niin vuosikymmeniä takaperin kuin kaksituhattaluvullakin mieslaulajien omalla huumorilla on ollut tärkeä merkitys porukkahengen ylläpitäjänä - äijäenergia on purkautunut hyvään harrastukseen ja antanut kerta toisensa jälkeen virtaa arjen askareisiin. Kuoro yhdistää eri ammattien ja ikäluokkien edustajia. Tosin nykyinen kiireinen elämänrytmi näyttää rajoittavan nuorten miesten mukaan saamista ja sitoutumista pitkäjänteiseen harrastukseen. Laulutaitoiset miehet, tervetuloa matalan kynnyksen yli joukkoomme!

 

 Lähteenä mm.: Miesten voimalla laulaen (Kuoron 50 -vuotisjulkaisu 1995)

 

 

 

 

 

Kangasalan Mieslaulajat 20.09.2014
Taiteellinen johtaja Jussi Tamminen
Misters kvartetti
Misters-bändi

 

Misters - bändi

 

Misters-bändi esiintyi viimeisen kerran 22.4.2017 Kangasalan kirkkoharjun koululla järjestetyssä viihdekonsertissa. Kokoonpanosta lähti sen jälkeen yli puolet pois, joten se kuuluu tänne historian sivuille.

Hannu Eskola, piano/haitari

Mikko Meurman, rummut

Teppo Mäkelä, basso

Harry Pörtfors, kitara

Petri Rinta-Opas, saksofoni

Teppo Tuiskunen, kitara

Erkki Tuominen, kitara